Druhy kávových nápojů

Jsou pro vás názvy kávových nápojů v kavárnách stále matoucí a nechcete zdržovat obsluhu zdlouhavým vysvětlováním? Pak pokračujte ve čtení. V tomto článku se naučíte rozlišovat nejpopulárnější italské druhy kávových nápojů.

Espresso

Základem pro veškeré druhy kávových nápojů je klasické espresso. To, že není espresso jako espresso, o tom žádná. Jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů od schopností baristy až po kvalitu vody. A ačkoliv přesný návod na přípravu opravdu prvotřídního espressa neexistuje, tak přece jen jsme schopni alespoň rámcově určit některé technické parametry nutné pro jeho přípravu.

Objem šálku: 60-90 ml
Objem nápoje: 25-35 ml

Čas extrakce: 20-30 vteřin
Hmotnost mleté kávy: 7 g
Vstupní tlak vody: 9 bar
Výstupní teplota vody z kávovaru: 86-90 °C
Teplota nápoje: 64-70 °C

Americano a Lungo

Jedná se jednoduše o espresso dolité vodou a to v různém poměru. U americana je to v poměru 1:5 a u lunga 1:1. Až si budete příště objednávat jeden z těchto nápojů, dobře sledujte, jakým způsobem jej barista připravuje. Může se stát, že si chce barista usnadnit práci a vodu vám “dolije” pouze delší extrakcí. V případě americana by pak byl nápoj nepoživatelný a v případě lunda byste do sebe dostali slušnou dávku škodlivých látek ze spálené kávy v páce kávovaru. Správně by vám tedy barista měl nabídnout vodu zvlášť a vy si podle chuti vodu sami dolijete.

Objem šálku: 150-180 ml
Objem nápoje americano: 125-175 ml
Obejm nápoje lungo: 50-70 ml

Doppio

Jedná se o dvojitou dávku espressa. Nápoj je tedy připraven z 14 gramů mleté kávy a obsahuje dvojnásobné množství vody. Veškeré další parametry u přípravy zůstávají stejné.

Objem šálku: 60-90 ml
Objem nápoje: 60 ml

Ristretto

Ristretto je připravované ze stejné dávky mleté kávy jako espresso s tím rozdílem, že je káva jemněji namletá. V praxi to znamená, že při stejné době extrakce kávou proteče méně vody.

Objem šálku: 60-90 ml
Objem nápoje: 20 ml

Cappuccino

Opět je základem espresso. Tentokrát už ale na scénu přichází i mléko a našlehané mléko, a to vše v poměru 1:2:2. Pěna by správně neměla obsahovat velké bublinky. Mléko by mělo být nahřáté na cca 70 stupňů.

Objem šálku: 150-180 ml
Objem nápoje: 125-175 ml

Macchiato

V tomto případě je espresso doplněno pěnou, která se dle staršího způsobu přípravy pokládá lžičkou na povrch nápoje. Moderní verze vypadá jako miniaturní cappuccino.

Objem šálku: 60-90 ml
Objem nápoje: 25-35 ml

Latté Macchiato

Velice oblíbený nápoj, kdy do velké sklenice nejdříve nalije našlehané mléko. Po přibližně 30 vteřinách se začne od mléka oddělovat pěna. Poté doprostřed začneme pomalu nalévat espresso. Výsledným efektem jsou krásné tři vrstvy nápoje – mléko, káva, pěna.

Objem šálku: minimálně 250 ml
Objem nápoje: 250 ml

A co slavné piccolo?

TO NEEXISTUJE!